Ослабљени Раднички показао зубе Звезди, али није могао са десеторицом на терену

Иако драстично ослабљени неиграњем неколицине стандардних првотимаца, Крагујевачани су се јуначки испрсили “црвено-белима”, који су у Горњи Милановац дошли на крилима пласмана у групну фазу Лиге шампиона. Били су Шумадинци више него достојан ривал српском шампиону, одиграли су чврсто, одважно, дефанзивно и тактички врло одговорно и дисциплиновано и по свему приказаном заслужили су да вечерас остану непоражени. Тако би вероватно и било да судија Илић није за мање од шездесет секунди изрекао две јавне опомене Матији Глушчевићу, прву због прекршаја над капитеном Црвене звезде Урошем Спајићем, а другу због наводног приговора који је уследио од стране младог репрезентативца Србије. Са десеторицом играча у пољу Шумадинци су одолевали све до 85. минута, када је резервиста Мирко Иванић прецизним ударцем са ивице казненог простора донео гостима читав плен.

Имао је стратег Радничког 1923 Феђа Дудић доста проблема да скрпи тим за вечерашњу утакмицу. Због повреда није могао да рачуна на двојицу штопера, Слободана Симовића и Бесима Шербечића, као ни на најбољег стрелца “црвених” у претходне две сезоне Милутина Видосављевића, кога по свему судећи очекује нешто дужа пауза. У међувремену су се на повреде пожалили и леви бек Томислав Дадић, који се ипак нашао у стартној постави, али није могао да издржи свих деведесет минута, као и голман Марко Милошевић, кога је вечерас међу стативама одменио млади репрезентативац Србије Лука Лијескић.

Уместо Милана Алексића, који је у међувремену озваничио свој прелазак у енгелски Сандерленд за рекордних 3,7 милиона евра, што уједно представља и највећи трансфер у историји поноса Шумадије, место у стартној постави заузео је француски интернационалац Дарли Енланду, који је оставио прилично добар утисак, иако му је ово била тек друга утакмица у дресу крагујевачког клуба. Алексићу је, пак, у знак захвалности за све што је учинио за крагујевачки клуб у протеклих годину дана пред сам почетак утакмице уручен урамљен дрес са бројем 70 да га заувек подсећа на период каријере који је провео на “Чика Дачи”.

Мало тога смо видели у првих двадесетак минута утакмице. Све се углавном сводило на тактичко надмудривање између два казнена простора, без неких већих узбуђења. Фудбалску летаргију на стадиону крај Деспотовице први је прекинуо Кореанац Сеол у 26. минуту солидним покушајем са дистанце, да би шест минута касније дебитант у редовима београдских “црвено-белих” Вања Дркушић добро захватио лопту главом после ударца из угла, али ју је Лијескић врховима прстију скренуо у корнер.

Најбољу прилику у првом делу утакмице гости су пропустили у 37. минуту. У шанси се нашао Даласио, који се најпре лепо ослободио Дадића, а онда тукао право под пречку, али се још једном испречио одлични Лијскић. Знатно бенигнији био је покушај фудбалера из Панаме у 43. минуту, када је са двадесетак метара шутирао право у чувара мреже крагујевачког тима.

Друго полувреме било је још сиромашније. Ако изузмемо спорну ситуацију из 61. минута, када је Бразилац Евандро после дуела са десним беком “црвено-белих” Огњеном Мимовићем остао на трави, након чега је читава клупа Радничког скочила на ноге захтевајући од судије Илића да досуди казнени ударац, ништа се занимљиво није дешавало на терену све до тог фамозног 78. минута и искључења Глушчевића које је одредило епилог утакмице.

Бројчано надјачан Раднички 1923 се херојски бранио све до 85. минута, када је Мирко Иванић добро одмерним ударцем са ивице шеснаестерца приморао Лијескића на капитулацију обезбедивши тако браниоцу титуле нова три бода. Могао је Сенегалац Ендиаје на истеку десетоминутне надокнаде времена да потврди победу “црвено-белих”, али је промашио читаву лопту.

Крагујевчанима и поред пораза остаје за утеху то што су још једном успели да намуче актуелног шампиона, који по приказаној игри на стадиону у Горњем Милановцу није заслужио да се кући врати са целим пленом.

Шумадинци су остали на учинку од седам освојених бодова након седам одиграних кола, а првенствену трку настављају за две седмице гостовањем у задње време све бољој екипи Младости из Лучана, која је вечерас у гостима изненадила српског представника у групној фази Лиге конференција, ТСЦ из Бачке Тополе (2:1).

РАДНИЧКИ 1923 – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 0:1 (0:0)

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ
Стадион
: ФК Металац.
Гледалаца: 3 000.
Судија: Милан Илић (Ћуприја).
Помоћници: Александар Марјановић (Деспотовац), Никола Антић (Ниш).
Стрелац: Иванић у 85. минуту.
Жути картони: Ћосић, Евандро, Дадић, Бевис, Глушчевић, Турај (Раднички 1923).
Црвени картон: Матија Глушчевић (Раднички 1923) у 78. минуту.

РАДНИЧКИ 1923: Лијескић, Ћосић, Зељковић, Митровић, Дадић (од 67. Аџић), Ристић, Енланду (од 76.  Булатовић), Мирчетић (од 64. Глушчевић), Бен Хасин (од 46. Ортиз), Бевис, Евандро (од 76. Турај). Тренер: Феђа Дудић.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: М. Илић, Мимовић, Ђига, Дркушић (од 46. Спајић), Сеол, Елшник, Даласио, Олајинка (од 61. Иванић), Л. Илић, Пума Родригез (од 72. Мендес), Дуарте (од 61. Ендиај). Тренер: Владан Милојевић.

P