Дудићева казнена експедиција прегазила Нишлије на путу ка првом првенственом тријумфу

Као да је салва критика која се претходних дана попут лавине сручила на тренера Феђу Дудића и његове изабранике након несрећне елиминације од црногорског вицешампиона у другој рунди квалификација за Лигу конференције инспирисала “црвене” да у дуелу са имењаком из Ниша покажу оно своје препознатљиво лице из прошле сезоне и да сву ону неискоришћену муницију из дуела са Баранима употребе управо против екипе са “Чаира”, која је и поред високог пораза оставила сасвим пристојан утисак у вечерашњем одмеравању снага на стадиону крај Деспотовице.

Одлучио је Дудић да за дуел са Нишлијама направи одређене рокаде у стартној постави и пружи прилику нешто одморнијим играчима. Тако су се од првог минута на терену нашли млади Никола Букумира и Бразилац Евандро да Силва као најближи голману нишког тима Димитрију Стевановићу, али и нови чувар мреже Марко Милошевић, који је добио предност у односу на талентованог Луку Лијескића. На клупи су остали капитен Слободан Симовић и водећи голгетер “црвених” прошле сезоне Милутин Видосављевић, док у протоколу није било Салија Вижђија, који је вечерашњу утакмицу пратио са трибина у друштву најновије придошлице Луаја Бен Хасина.

Већ се у уводним минутима меча могла се препознати решеност Дудићевих изабраника да поправе утисак након већ поменутог испадања из Европе и уједно обрадују пар стотина својих верних присталица, којима није било тешко да пређу неких четрдесетак километара пута како би пружили подршку свом вољеном клубу у једној за њега јако важној утамици. И таман што су Крагујевчани ухватили залет, уследио је проблем са рефлекторима који је довео до десетоминутног прекида који је добро дошао Нишлијама да се мало приберу и да у наставку умртве ритам игре, а мало је фалило да на истеку првих пола сата утакмице дођу и до предности. Јапанац Ђо је центрирао, Босић ухватио волеј на другој стативи, али је Милошевић изванредном реакцијом спречио промену на семафору.

За разлику од Нишлија, Шумадинци су прву праву прилику на утакмици успели да материјализују. Ћосић је искористио конфузију у одбрани Нишлија након једне дубинске лопте, прошао као фурија по десној страни и као на тацни послужио Килијана Бевиса, који је био бржи од Јапанца Ђоа. Ћосић је тако уписао асистенцију, а Бевис свој првенац у новој сезони.

Примљени гол очигледно је добрано уздрмао Нишлије, што је показала и кардинална грешка голмана Стевановића у другом минуту надокнаде времена коју је пропустио да казни Глушчевић. У тренуцима када се судија Андрија Стојановић спремао да означи крај првог полувремена, које је због већ поменутог проблема са осветљењем продужио за читавих 13 минута, на сцену је ступио Бразилац Евандро да Силва. На сличан начин као што је то учинио Милан Алексић у првој утакмици са Морнаром, Евандро је након добро изведеног прекида од стране Милоша Ристића запливао кроз ваздух и снажним ударцем главом послао лопту право под пречку. Повратнички гол у дресу Радничког енергични Бразилац је прославио салтом у стилу човеног Мексиканца Уга Санчеза.

Почетак другог полувремена донео је нешто отворенију и ангажованију, али недовољно конкретну игру гостију из Ниша. Покушавали су изабраници тренера Николе Дринчића да ураде нешто више пред голом домаћина, али су наилазили на непробојни зид у виду добро постављене одбране Крагујевчана, која је за разлику од неких претходних утакмица вечерас функционисала беспрекорно. Чак и када би се нека лопта провукла између дефанзиваца Радничког, ту би се нашао голман Милошевић, који је својом смиреношћу, сигурношћу и одличним реакцијама у неколико ситуација, као што је то било рецимо након ударца Вање Илића у 51. минуту, “купио” наклоност присталица “црвених” већ на свом званичном дебију.

На другој страни, нешто офанзивнија игра Нишлија у других 45 минута оставила је Крагујевчанима нешто више простора за полуконтре и контре, где је пре свега до изражаја долазила брзина крилних нападача Бевиса и Глушчевића. Управо је Бевис у 70. минуту имао прилику да једну од својих бољих партија у новој сезони крунише још једним поготком, али је у последњем тренутку Павловић стигао да га изблокира.

Иако су на терену провели само последњих пола сата утакмице, то је било довољно Милутину Видосављевићу и Богдану Мирчетићу да своја имена упишу у листу стрелаца учинивши тако тријумф свог тима још убедљивијим. Видосављевић је ефектним поготком из слободног ударца у 83. минуту дигао пристуну публику на ноге, да би само два минута касније млади Мирчетић на аситенцију Ортиза уписао свој првенац у дресу крагујевачког клуба задавши Нишлијама завршни ударац.

Не треба трошити речи о томе колико овај тријумф значио Шумадинцима, посебно на психолошком плану, с обзиром да су претходних дана прошли кроз неку врсту медијског “топлог зеца”.

Обновљеног самопоуздања Дудићеви изабраници наредног викенда путују за Сенту, где ће у дуелу са суботичким Спартаком покушати да понове добро издање из вечерашњег сусрета са Нишлијама и донесу нове првенствене бодове.

РАДНИЧКИ 1923 – РАДНИЧКИ (Н) 4:0 (2:0)

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ
Стадион:
ФК Металац.
Гледалаца: 800.
Судија:
Андрија Стојановић (Београд).
Помоћници: Драган Богићевић, Милош Мишкељин (обојица из Београда).
Стрелци: Бевис у 34, Евандро у 45+13, Видосављевић у 83. и Мирчетић у 85. минуту за Раднички 1923.
Жути картони:
Глушчевић, Дадић, Бевис (Раднички 1923), Стојановић, Војновић, Нишић (Раднички Ниш).

РАДНИЧКИ 1923: Милошевић, Ћосић, Шербечић, Зељковић, Дадић (од 87. Булатовић), Ристић (од 87, Симовић), Букумира (од 61. Видосављевић), Алексић, Глушчевић (од 61. Мирчетић), Бевис, Евандро (од 68. Ортиз). Тренер: Феђа Дудић.

РАДНИЧКИ (Н): Стевановић, Ђо, Јамкам, Павловић, Стојановић (од 46. Фрај), Војновић (од 46. Стајић), Белаковић (од 58. Танко), Нишић, Илић (од 84. Ивеља), Босић, Стјуарт. Тренер: Никола Дринчић.

P