ХРОНОЛОГИЈА СЕЗОНЕ 2023/24: Од понора до историјског успеха

Првом прозивком којој се одазвало 24 играча, крагујевачки суперлигаш је средином јуна започео припреме за нову такмичарску сезону. Пласманом међу осам најбољих екипа у минулом шампионату “црвени” су подигли лествицу очекивања код својих присталица, што је потврдио и спортски директор Славко Перовић, који је у свом уводном обраћању играчима нагласио да ће наступајућа сезона бити још тежа и захтевнија у односу на претходну.

Убрзо су на “Чика Дачу” почела да пристижу и прва летња појачања. Ногу је “повукао” најбољи играч ужичке Слободе и водећи асистент Моцарт Бет Прве лиге Србије Милош Ристић, а након њега су опрему крагујевачког суперлигаша задужили и Слободан Симовић, искусни дефанзивац са дугогодишњим иностраним стажом, те мало познати француски интернационалац Килијан Бевис, који је претходно играо на Малти.

После двонедељног рада на стадиону “Чика Дача”, Крагујевчани су крајем месеца отпутовали на Златибор, где их је чекао завршни дрил пред почетак првенства. Да су достигли праву “радну температуру”, “црвени” су показали одличним издањем и победом против Арсенала из Тивта у првој контролној утакмици (3:1).

Прелазни рок на “Чика Дачи” добио је на убрзању током јула. Само током овог месеца крагујевачки суперлигаш ангажовао је шесторицу нових фудбалера. На листи новајлија нашли су се дефанзивци Александар Поповић, Бојан Аџић и Никола Грбовић, талентовани Матија Глушчевић, затим некадашњи голгетер новосадске Младости ГАТ Милан Видаков, те Звездина млада нада Јован Митуљикић, кога је стигао на једногодишњу позајмицу из редова шампиона државе.

И док се постепено комплетирао играчки кадар за наступајућу сезону, изабраници Дејана Јоксимовића су на Златибору наставили серију припремних утакмица. После два узастопна ремија у сусретима са црногорским вицешампионом Сутјеском из Никшића (1:1) и Балзаном са Малте (1:1), “црвени” су завршној провери на Златибору савладали бањалучки Борац (2:0).

По повратку у шумадијску престоницу, Крагујевчани су одиграли још три контролна меча у којима су остварили максималан учинак. Након победа над српсколигашем Таковом (2:0) и чланом Моцарт Бет Прве лиге Србије Слободом из Ужица (1:0) на “Чика Дачи”, “црвени” су у генералној проби савладали Напредак у Крушевцу (2:1).

Добри резултати у финишу припремног периода наговештавали су успешан старт првенствене трке за крагујевачког суперлигаша, без обзира на крајње неповољан распоред у првих пет кола. Међутим, већ на премијери у Новом Пазару “црвени” су доживели разочарање, те су нову суперлигашку сезону започели поразом (0:2).

Покушај “црвених” да се на премијери пред својим навијачима у утакмици против Чукаричког искупе за стартни пораз у Новом Пазару био је неуспешан. Београђани су после велике борбе успели да однесу цео плен са “Чика Даче” (1:2), а Крагујевчанима је за утеху остало то што су успели да намуче једну од најквалитетнијих екипа у Моцарт Бет Суперлиги.

Повратак најбољег стрелца из претходне сезоне Милутина Видосављевића подгрејао је оптимизам у редовима крагујевачког суперлигаша пред гостовање вицешампиону државе ТСЦ-у у наредној првенственој рунди. Више од осамдесет минута Шумадинци су успешно одолевали фаворизованом домаћину, а онда их је један тренутак непажње у самом финишу сусрета одвео у нови пораз (0:1).

Одлагање утакмице са Партизаном због европских обавеза “црно-белих” дало је Крагујевчанима нешто више времена да се припреме за предстојеће гостовање имењаку из Ниша, које су видели као идеалну шансу да коначно стану на пут серији лоших резултата на самом старту сезоне. Међутим, уместо резулатског ускрснућа, “црвени” су доживели тотални потоп на “Чаиру”. Пораз од 1:4 био је повод тренеру Јоксимовићу да управи клуба понуди своју оставку која је истог момента одбијена.

Ни наредно гостовање у Новом Саду екипи Војводине није донело резултатски бољитак Јоксимовићевој чети, која је после одличног издања у првих 45 минута и минималног вођства допустила домаћину да у наставку утакмице преокрене резултат у своју корист и дође до сва три бода (1:2).

Саму завршницу прелазног рока Крагујевчани су искористили да додатно појачају конкуренцију на појединим позицијама у тиму. Тако су последњег дана прелазног рока редове крагујевачког суперлигаша појачали искусни чувар мреже Филип Пајовић, дефанзивац Андрија Радовановић, суперталентовани Милан Алексић, као и двојица интернационалаца, Француз Сали Вижђи, који је претходно наступао за Сутјеску из Никшића, и некадашња млада нада Милана Енок Енгбесо.

После пет узастопних пораза на старту сезоне, дошао је тренутак за прву првенствену радост “црвених”. Победа против Јавор Матиса на “Чика Дачи” (2:0) означила је крај губитничког низа крагујевачког суперлигаша и навела је навијаче да помисле како су Јоксимовићеви изабраници оставили лош резултатски период иза себе и да их у наставку првенства очекују бољи дани. Међутим, несрећан пораз на гостовању новајлији у лиги ИМТ-у (0:1) распршио је наде присталица Радничког о резутлатском бољитку “црвених” и довео до споразумног прекида сарадње са тренером Јоксимовићем.

Уместо Јоксимовића ужарено кормило екипе са “Чика Даче”, која је након осам одиграних кола таворила на самом зачељу табеле са само три освојена бода, преузео је Феђа Дудић, босанско-херцеговачки стратег који се прославио сјајним резултатима са Вележом из Мостара, са којим је освојио Куп БиХ и играо Европу.

Дудић је свој тренерски деби на клупи Радничког требао да има на утакмици против сурдуличког Радника на “Чика Дачи”, али је након одлагања комплетног деветог кола због немилих догађаја на Косову и Метохији он ипак пролонгиран за још недељу дана, када је “црвене” чекао дерби зачеља са Железничаром у Панчеву.

Септембар је, иначе, био у знаку великог слављеничког концерта поводом стогодишњице клуба који је одржан у Великом парку, уз наступ бројних локалних рок бендова и спектакуларну бакљаду на стадиону “Чика Дача”.

Да је шок терапија у виду промене тренера дала жељени ефекат видело се већ на гостовању у Панчеву. Био је то неки нов Раднички, агресиван, енергичан, офанзивно настројен, који константно јуриша на противника не дозвољавајући му ни тренутак за предах. Епилог свега била је изузетно важна победа (2:0), која је означила почетак незадрживог успона Крагујевчана на суперлигашкој лествици.

Добар утисак који су оставили тријумфом у Панчеву “црвени” су потврдили одличним издањем у окршају са браниоцем титуле Црвеном звездом на “Чика Дачи”. У прилично динамичној, борбеној и резултатски турбулентној утакмици, у којој је виђено чак седам погодака, “црвено-бели” су славили са 4:3, али је због грешке у протоколу утакмица накнадно регистрована службеним резултатом у корист гостију из Београда (0:3).

Уследила је потом још једна победа на страни, овога пута у Крушевцу (3:1), где Крагујевчани нису славили претходних дванаест година, као одлична увертира за одложену утакмицу 4. кола са лидером првенства београдским Партизаном на “Чика Дачи”. Очекивало се да ће пробуђени Шумадинци и “црно-белима” пружити жесток отпор, баш као што су то претходно урадили у дуелу са њиховим вечитим ривалом са друге стране Топчидерског брда, али је уследио потпуни дебакл и пораз од 0:4, коме је додуше у значајној мери допринело и то што су “црвени” последњих двадесетак минута утакмице одиграли са десеторицом играча на терену.

Да пораз од “црно-белих” није озбиљније нарушио самопоуздање Дудићевој чети, показала је убедљива победа над екипом Младости из Лучана четири дана касније (4:1), у утакмици која ће остати упамћена по савршеном хет-трику Луке Зорића. Била је то, занимљиво, прва победе Феђе Дудића на стадиону “Чика Дача” од када је преузео кормило крагујевачког тима.

Победом над београдским нижелигашем БАСК-ом (4:2), “црвени” су успешно отворили и други домаћи фронт у Купу Србије, такмичењу коме претходних сезона нису придавали превелики значај.

После успешног старта у Купу Србије, Дудићева армија је свој тријумфални поход наставила на крајњем северу Србије, тачније у Суботици, где је без већих проблема изашла на крај са домаћим Спартаком (3:1), да би све то “засладила” победом над великим дужником из претходне сезоне, београдским Вождовцем, на “Чика Дачи” (3:0), чији је виновник био сјајни Милан Видаков, који је постигао сва три гола за крагујевачки тим на овом сусрету.

Победнички низ Крагујевчана нагло је прекинуо Нови Пазар, који је предвођен некадашњим репрезентативцем Србије Адемом Љајићем нанео Дудићевој чети један од најтежих пораза на “Чика Дачи” у овој сезони (4:0).

Ништа се боље Дудићеви изабраници нису провели ни на гостовању Чукаричком у наредном колу, где су такође потучени до ногу (1:4).

Бес након два првенствена дебакла Крагујевчани су искалили на старом ривалу, екипи Смедерева, у утакмици осмине финала Купа Србије, која је окончана убедљивим тријумфом голгетерски прилично расположене Дудићеве чете (5:0).

Да су извукли поуке из претходна два првенствена пораза, “црвени” су показали у узвратном окршају са ТСЦ-ом. Одбрана која је у претходне две утакмице примила чак осам голова овога пута је деловала јако сигурно, тако да је ова фудбалска битка на стадиону “Чика Дача” окончана без голова (0:0)

Након што су “показали зубе” вицешампиону држави, “црвени” су храбро испрсили и водећем Партизану на гостовању у Хумској. У прилично отвореној и ефикасној фудбалској борби два нападачки настројена тима, Шумадинци су били ближи победи, али им је и освојен бод на овом јако тешком гостовању био “пуна капа” (3:3).

Суперлигашку јесен Дудићеви изабраници закључили су тешко извојеваним тријумфом против увек неугодне екипе Радника из Сурдулице на “Чика Дачи” у заосталој утакмици 9. кола (1:0).

“Црвени” су јесењи део првенства окончали на десетој позицији са 23 освојена бода и добрим изгледима да се на пролеће озбиљније умешају у борбу за горњи део табеле.

Након краћег предаха, Шумадинци су средином јануара кренули са припремама за пролећне изазове на оба домаћа фронта. Играчки кадар је у међувремену поспремљен и “освежен” са пар новајлијама по укусу тренера Феђе Дудића, који је инсистирао на појачањима у дефанзивном делу екипе. Тако су опрему крагујевачког суперлигаша задужили хрватски интернационалац Томислав Дадић, некадашњи првотимац Колубаре из Лазаревца и сарајевског Жељенизчара Мехмед Ћосић, док је из Сарајева на позајмицу стигао стамени штопер Бесим Шербечић.

Након десетодневног рада у шумадијској престоници, “црвени” су се крајем јаунара преселили у своју већ традиционалну зимску базу, турску Анталију, где су брусили форму и током претходне зиме. У првој провери снага на турском приморју Шумадинци су били бољи од аустријског бундеслигаша Рајндрофа из Алтаха (2:1), да би потом уследила два узастопна ремија у сусретима са руским премијерлигашем Крила Совјетовим и пољским ЛКС Лођом, у утакмицама које су окончане идентичним резултатом (1:1).

Крагујевчани су тако овај део припрема окончали без пораза, уз учинак од једне победе и два ремија.

Серију нерешених мечева у припремном периоду “црвени” су наставили ремијерм са ОФК Београдом у генералној провери на стадиону “Чика Дача” (1:1).

На пролећној премијери Крагујевчане је чекао узвратни окршај са имењаком из Ниша. Мада су након сат времена игре имали капиталну предност од три гола, Дудићеви изабраници су опуштањем у завршници утакмице умало начинили од готовог вересију, с обзиром да су Нишлије са два брза поготка дошле на корак до изједначења, али су сва три бода на крају ипак припала домаћину (3:2).

Након што су се успешно реванширали нишком имењаку за тежак пораз на “Чаиру” у првом делу сезоне, Шумадинци су успели да врате мило за драго још једном јесењем дужнику, екипи Војводине, која је после велике борбе била приморана да остави бодове у престоници Шумадије (2:1).

Добру форму на старту пролећног дела шампионата “црвени” су потврдили одличним издањем и убедљивом победом против Јавор Матиса у Ивањици (3:0). Ову победу тренер Дудић посветио је посветио Душану Тодоровићу, трагично преминулом навијачу Радничког који је пре 11 година изгубио живот бодрећи свој вољени клуб на гостовању у Ивањици.

Током фебруара дошло је до значајнијих промена у играчком кадру крагујевачког суперлигаша. Екипу су напустила двојица јако битних играча, Стефан Чоловић и Џофри Чинеду, док су на “Чика Дачу” стигли корпулентни нападач Павле Ивеља и Колумбијац Дилан Ортиз, чијим доласком је закључен прелазни рок.

Пролећну жетву Крагујевчани су наставили “минималцем” против београдског ИМТ-а на “Чика Дачи” (1:0) и мукотрпно извојеваним тријумфом на гостовању већ отписаном Раднику у Сурдулици поготком Килијана Бевиса у другом минуту судијске надокнаде времена (1:0).

После још једне сјајне партије и убедљиве победе над панчевачким Железничаром на “Чика Дачи” (3:0) “црвени” су по први пут у сезони избили на четврто место првенствене табеле, чиме су још више распирили снове својих навијача о дуго чеканом изласку у Европу.

Нестваран низ од седам узастопних победа Шумадинци су прекинули на гостовању браниоцу титуле Црвеној звезди на стадиону “Рајко Митић”, где су доживели најтежи пораз у сезони (0:5). Експресно су се Крагујевчани вратили на победнички колосек и сигурним тријумфом над крушевачким Напретком на “Чика Дачи” (3:1) осигурали пласман у плеј-оф три кола пре завршетка основног дела такмичења.

Наредна утакмица против искусне екипе Младости у Лучанима представљала је вероватно најслабије првенствено издање екипе тренера Феђе Дудића у пролећном делу шампионата. Домаћин је захваљајући вештој тактици базираној на чврстој одбрани и брзој транзицији дошао до целог плена против прилично бледих Крагујевчана, који су уписали други узастопни пораз на страни (0:2).

Да су извукли поуке са гостовања у престоници трубе, Дудићеви изабраници показали су победом над суботичким Спартаком на “Чика Дачи” (3:1), којом су направили идеалан шлагворт за окршај са великим дужником Новим Пазаром у четвртфиналу Купа Србије.

Дуел са Пазарцима био је прилика за Крагујевчане да по први пут од оснивања клуба изборе пласман у полуфинале масовнијег домаћег такмичења. Управо је то био разлог што је вече пред саму утакмицу организовано прво у низу заједничких дружења играча и навијача на Тргу Радомира Путника, уз пригодан пратећи програм намењен превасходно најмлађим присталицама Радничког и дељење бесплатних улазница.

Да је овај маркетиншки потез управе клуба у правцу анимирања навијача представљао пун погодак могло се видети и по рекордној посети од 9 000 гледалаца, који су здушно бодрили “црвене” на путу ка историјском успеху у куп такмичењу. Да на голу Новог Пазара није расположеног Николе Мирковића, Пазарци би на стадиону “Чика Дача” доживели праву резултатку катастрофу. Овако могу бити задовољни што су на крају изгубили са само два гола разлике (3:1).

Иако емотивно и физички испражњени након куп утакмице са Пазарцима, Крагујевчани су смогли снаге да у последњој утакмици основног дела првенства забележе победу на гостовању београдском Вождовацу (2:1), којом су задржали корак са четвртопласираном Војводином.

На самом старту плеј-офа “црвене” је чекао окршај са једним од директних конкурената у борби за излазак у Европи и првим пратиоцем на табели, екипом Чукаричког, која их је тукла у оба претходна првенствна дуела. Ова утакмица, у којој су Крагујевчани два пута губили, а онда успели да начине невероватан преокрет који им је донео можда и кључне бодове у борби за евро-визу, остаће трајно урезана у памћењу свих навијача Радничког који су се те суботе нашли на трибинама стадиона “Чика Дача” (4:3).

Цену за овај величанствени тријумф Шумадинци су платили већ у наредној утакмици полуфинала Купа Србије против новосадске Војводином на никад испуњенијем “Чика Дачи”. Све оно лоше што је могло да се догоди Крагујевчанима, догодило им се управо на овој утакмици, почев од повреда чак тројице играча, па све до несрећно примљеног гола у првом минуту судијске надокнаде времене који их је оставио без жељеног финала (0:1).

Утеху за елиминацију из Купа Србије “црвени” су пронашли на гостовању у суседном Крушевцу, где су по трећи пут у сезони успели да савладају домаћи Напредак, овога пута још убедљивије него у пратходна два наврата (4:1).

Пет кола пре завршетка плеј-оф фазе Моцарт Бет Суперлиге Раднички је држао све конце пласмана у Европу у својим рукама. Четврто место на табели и више него пристојна залиха од пет бодова у односу на најближе пратиоце, Војводину и Чукарички, наговештавали су остварење вишедеценијског сна о изласку на међународну фудбалску сцену.

Ипак, ништа још није било готово, посебно што је “црвене” у последње четири рунде очекивао паклени распоред и гостовања екипама из самог врха табеле. Због тога је победа против Младости из Лучана на “Чика Дачи” представљала апсолутни императив за чету тренера Феђа Дудића. Да ли због важности утакмице и свог тог резултатског притиска који је она са собом носила, Шумадинци су изненађујуће лоше ушли у меч и допустили су Лучанцима да већ после првих пола сата игре стекну предност од два гола. Тада су Дудићеви изабраници показали карактер и још једним невероватним преокретом успели су да дођу до жељеног тријумфа који их је додатно приближио коначном циљу (3:2).

Низ од три узастопна тријумфа на старту плеј-офа Крагујевчани су прекинули поразом на гостовању трећепласираном ТСЦ-у у Бачкој Тополи, у утакмици која је врло лако могла да се претвори у потпуни резултатски дебакл Дудићеве чете, с обзиром да је домаћин у једном моменту водио са чак четири гола разлике. Ипак, “црвени” су се пробудили у завршници утакмице и успели су да дебакл у најави претворе у частан пораз на крају (3:4)

По сличном принципу су Шумадинци доживели пораз на гостовању браниоцу титуле Црвеној звезди у наредном колу. Опет је Крагујевчане скупо коштао лош улазак утакмицу, али су у наставку успели да поправе утисак, те су упркос поразу заслужили похвале за отпор који су пружили шампиону (2:3).

Уследила је утакмица сезоне са Војводином на “Чика Дачи”, у којој су “црвени” имали практично меч лопту за излазак у Европу. Иако су пружили далеко боље издање него у претходном дуелу са истим противником у полуфиналу Купа Србије, Крагујевчани нису успели да натерају Новосађане на капитулацију (0:0), али су и освајањем једног бода направили велики корак ка остварењу зацртаног циља. Врата Европе Крагујевчанима је одшкринуо београдски Партизан минималном победом на гостовању Чукаричком.

Славље је могло да почне, иако је до краја првенства Дудићеву чету чекала још једна утакмица, управо против Партизана у Хумској, која је одлучивала о томе ће европском такмичењу “црвени” репрезентовати Србију предстојећег лета. Победом над “црно-белима” Крагујевчани би осигурали четврто место на табели које води у квалификације за Лигу Европе, што би им гарантовало најмање четири сигурне европске утакмице и значајан финансијски прилив. И заиста, били су “црвени” на добром путу да остваре тријумф у Хумској, али су за само седам минута прокоцкали предност од два гола (2:2), тако да су на крају сезону окончали на петој позицији која води у квалификације за Лигу конференције.

По повратку из Хумске, играче, чланове стручног штаба и клупско рукводство је на Тргу Радомира Путника дочекало неколико хиљада Крагујевчана, који су у атмосфери за памћење заједнички прославили историјски пласман Радничког у Европу, чиме је на најлепши могући начин спуштена завеса на једну од најуспешнијих сезона у 101 годину дугој историји клуба са “Чика Даче”.

P